bodyalchemist

Cautare Google

Google

Rezultatul Cautarii

Online Reference
Dictionary, Encyclopedia & more
Word:
Look in: Dictionary & thesaurus
Computing Dictionary
Medical Dictionary
Legal Dictionary
Financial Dictionary
Acronyms
Idioms
Wikipedia Encyclopedia
Columbia Encyclopedia
Periodicals
Literature
by:

joi, 18 octombrie 2007

Siropuri

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Se prepară în două moduri:

Din soluţii extractive apoase (infuzii, decocturi, macerate) la care se adaugă zahăr. La 360 ml. lichid se adaugă 640 g zahăr. Întrucât zahărul este dăunător este preferabil să se adauge zahăr invertit care se prepară foarte uşor. Reţeta de preparare a zahărului invertit: 1 Kg zahăr alb, 450 ml de apă şi o linguriţă de acid citric sau acid tartric (sare de lămâie). Toate aceste produse se fierb în clocote mici, timp de 10 minute într-un vas emailat (se interzice folosirea inoxului sau a aluminiului).

Fierbând în clocote, zahărul se transformă într-o compoziţie limpede ca mierea iar pe marginea vasului se adună o spumă pământie la culoare care se strânge cu lingura de lemn şi se aruncă. În ultimele 2-3 minute se micşorează intensitatea focului, pentru ca siropul să nu se închidă la culoare. Când este gata, zahărul nu mai colectează spumă şi are consistenţa unei smântâni mai subţiri.

Se lasă la răcit puţin şi când este călduţ încă, se strecoară prin două straturi de tifon şi se toarnă în borcane curate. Se foloseşte atât la ceai, cafea, lapte, siropuri cât şi la prăjituri (cu condiţia de a micşora cantitatea de lichid sau eventual de albuşuri). În loc de zahăr se poate folosi şi mierea. De exemplu, pentru un decoct de plante, la 40% lichid, se adaugă 60% miere,

2. Prepararea siropurilor din fructe sau legume proaspete: cătină, coacăze negre, gutui, afine, mure, ceapă, usturoi etc. Pentru siropul de fructe, se storc fructele şi se obţine în prima fază siropul natural de fructe (în care rămân neschimbate vitaminele şi mineralele). La acesta se adaugă zahăr invertit sau miere.

De obicei dacă siropul este îndulcit cu miere, la o parte concentrat natural se adaugă trei părţi miere. La siropul natural nu se adaugă coloranţi, arome sau conservanţi sintetici pentru că sunt dăunători sănătăţii.

Câteva siropuri preparate în casă:

- Sirop din pin: o mână de rămurele cu muguri şi ace de pin, 2 litri de apă minerală plată, miere naturală. Se taie mărunt rămurelele şi muguri de pin şi se pun la fiert într-un vas emailat. Când compoziţia a scăzut la jumătate se opreşte focul şi se lasă la răcit 20 de minute. Se strecoară prin tifon dublu şi se adaugă miere naturală după gust. Se administrază câte 6 linguriţe pe zi în tratamentul bronşitelor.

- Sirop din ridichi negre: trei ridichi negre, 400 g miere naturală. Ridichiile de mărime mijlocie se spală bine şi se dau prin răzatoare. Se pun într-un vas de porţelan şi se amestecă cu mierea. Se acoperă şi se lasă la macerat timp de 12 ore. Se strecoară prin tifon dublu şi siropul se pun la rece în vase de sticla de culoare închisă. Se iau 4-6 linguri pe zi. Este indicat în bronşite cronice, afecţiuni pulmonare, litiaze biliare. Este un sirop cu efecte deosebite în tuse rebelă.

- Sirop vermifug din usturoi: 500 g de ustsuroi, 1 litru de apă fierbinte, 3 Kg de miere naturală. Se mărunţeşte usturoiul fin în vas de lemn sau porţelan şi se opăreşte cu 1 litru de apă incalzita la aproximativ 75o C. Se amestecă de mai multe ori cu o lingură de lemn după care se acoperă etanş vasul şi se lasă în repaus timp de 50 de minute. Se strecoară apoi prin tifon dublu, se adaugă mierea, apoi se amestecă până la omogenizarea totală. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol 3-4 linguri, până la eliminarea tuturor paraziţilor.

- Sirop din ceapă şi usturoi: 10 cepe mijlocii, o căpăţână mare de usturoi, 1 litru de lapte, 250 g miere naturală. Ceapa şi usturoiul se mărunţesc fin şi se pun împreună cu laptele la fiert timp de 5 minute. Se strecoară prin tifon, se răceşte şi apoi se amestecă cu mierea. Se administrează câte o lingură la două ore în decursul unei zile. Se foloseşte în tratamentul virozelor respiratorii, în tratamentul tusei în convalescenţă.

- Sirop de lămâie cu glicerină: o lămâie, 2 linguri de glicerină, miere. Lămâia se pune la fiert cu apă la foc domol timp de 10 minute, se taie uşor în două, şi se stoarce într-un pahar. În sucul obţinut se adaugă 2 linguri de glicerină, se agită bine amestecul şi se umple paharul cu miere. Se iau din acest amestec 6 linguriţe pe zi în cazul tusei rebele. Este eficient la toate vârstele.

- Sirop din suc de struguri: 1 litru de suc de struguri proaspăt roşu sau alb, 10 tulpini de pătrunjel cu tot cu frunze, 2 linguri de oţet din vin şi 300 g miere de tei. Se pune la fiert mustul cu pătrunjelul tăiat fin, timp de 10 minute, la foc domol si fără contact direct cu flacăra. După 10 minute se ia vasul de la sursa de foc, se adaugă oţetul şi mierea amestecând bine compoziţia. Se toarnă în sticle şi se păstrază la loc întunecos şi rece. Se consumă în scurt timp. Este recomandat în cardiopatie ischemică dureroasă, nevroză cardiacă şi în general în afecţiunile inimii.

- Sirop din coacăze negre cu zahăr invertit: 1,250 Kg coacăze negre, 1 Kg zahăr alb, 450 ml apă şi o linguriţă de acid citric sau acid tartric - sare de lămâie. Sucul obţinut din fructele zdrobite se amestecă cu zahărul invertit, se lasă la rece 24 de ore. Se toarnă în sticle de culoare închisă şi se păstrează la loc întunecos şi rece. Este un excelent tonic în stările de convalescenţă şi debilitate, cu efecte deosebite în anemii.

- Sirop de pătlagină: se fierb acoperit 200 g frunze de pătlagină proaspătă în 400 ml apă, la foc mic timp de jumătate de oră.Se lasă să se răcească, se strecoară şi se adaugă 100 g miere amestecănd bine.Se dau 6 linguriţe pe zi la copii sau 3-6 linguri pe zi la adulţi. Siropul ţine 3-4 zile la temperatura camerei sau 7 zile la frigider. Atentie: siropurile sunt contraindicate diabeticilor.

Niciun comentariu: