Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju
Ţelina conţine magneziu, mangan, fier, săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, forsfor), vitaminele A, B1, B2, C, acid glutamic.
Proprietăţi: favorizează digestia, provoacă eliminarea gazelor intestinale, elimină toxinele din organism, creşte cantitatea de urină eliminată, favorizează creşterea transpiraţiei, stimulează drenarea bilei, stimulează secreţia glandelor mamare, determină scăderea glucozei în sânge, favorizează slăbirea şi grăbeşte vindecarea rănilor, scade tensiunea arterială, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat, stimulează sexualitatea şi intervine favorabil în creşterea potenţei, provoacă eliminarea viermilor intestinali. Are proprietăţi expectorante şi de calmare a tusei.
Este tonic al sistemului nervos şi glandular (mai ales al glandelor suprarenale) si regenerator sanguin.
Sucul de ţelină este recomandat în digestii lente, astenie, surmenaj, convalescenţe, insuficienţă suprarenală, nervozitate, afecţiuni ale vezicii urinare, afecţiuni cardiace, edeme cardio-renale, diabet, litiază renală, anorexite, hidropizie, retenţie urinară, obezitate, gută, febră intermitentă, bronşită, tuse cronică.
Cura constă în 100 g suc luat dimineaţa înainte de masă, timp de 15-20 de zile. Ţelina poate fi consumată şi sub formă de salată simplă sau în amestec cu morcovi şi mere rase. Adăugănd puţin ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie se obţine o excelentă salată, aliment - medicament.
Pentru afecţiuni oftalmice, se picură pe pleoape câteva picături sau se tamponează uşor cu un tampon steril, umectat cu suc. Tinctura de ţelină:se prepară din rădăcini mărunţite şi alcool diluat de 40 grade în părţi egale. Se ia câte o linguriţă de două ori pe zi.
Vin tonic: se pune la macerat 48 de ore o rădăcină de ţelină mărunţită într-un litru de vin alb, adăugându-se 100 g miere. Se iau două, trei păhărele pe zi. Este un tonic general cu efecte diuretice.
Extern, combate degerăturile prin folosirea băilor locale. Se fierbe o ţelină cu frunze cu tot, tăiată mărunt în doi litrii de apă timp de 45 minute.Se ţin părţile degerate în decoctul cât se poate de cald, reîncălzindu-se pentru a se folosi de trei ori pe zi.
Tratamentul durează 3 - 5 zile. Pentru iritaţii ale pielii mâinilor se fierbe o ţelină mare în 500 ml apă timp de 30 minute. Când decoctul devine călduţ, se introduc mâinile şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute.
Cautare Google
Rezultatul Cautarii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu